Український суперфуд. Які “суперпродукти” можна виростити на своїй фермі?

Термін “суперфуд” є суто маркетинговим. Його немає ні в медичних, ні в наукових словниках. Однак він все ширше входить в лексикон сучасних споживачів. Особливо тих, хто стежить за своїм здоров’ям та своїм раціоном.

Суперфудами називають продукти із надзвичайно високою харчовою цінністю та безпрецедентною концентрацією корисних речовин. Завдяки цьому суперфудам приписують сильні профілактичні і навіть лікувальні властивості. А виробники цих продуктів, при правильному маркетингу, отримують додаткові бонуси в ціні збуту.

ГС “Інноваційне фермерство і кооперація” підготувала добірку суперфудів, які можна вирощувати в українських умовах. Сподіваємося, когось вона надихне на супер-бізнес.

Лохина (чорниця високоросла)

Не дарма ця ягода набирає такої популярності в усьому світі. В її складі:

  • 6 незамінних амінокислот. Це своєрідні “цеглинки”, з яких будуються всі тканини організму. Вони продовжють красу, молодість та є “їжею для розуму”.
  • Антоціани, які забезпечують синій колір ягід, водночас є потужними антиоксидантами. А це, знов-таки, молодість і профілактика ряду серйозних захворювань (у тому числі, онкологічних).
  • Лохина багата на провітамін А, каротиноїди, В1, В2, РР, аскорбінову кислоту, вітаміни К і Р. Всі вони – у легкозасвоюваній формі. Регулярне споживання цієї ягоди заміняє курс полівітамінів.
  • Пектин, клітковина та дубильні речовини, яких в лохині теж багато, мають властивість виводити з організму тяжкі радіоактивні елементи – стронцій і кобальт.
  • Все це, а також високий вміст необхідних мікро- та макроелементів, робить лохину справжнім суперфудом, який і організм вітамінізує, і хвороби попереджає, і серце з судинами зміцнює, і навіть схудненню сприяє. А ще ягоди лохини знижують рівень цукру в крові – справжня знахідка для тих, хто має діабет.

Насіння льону

  • Це один із рослинних рекордсменів за вмістом Омега-3-поліненасичених жирних кислот. Завдяки високому вмісту цих речовин, насіння льону має сильну протизапальну дію, а також сприяє роботі серця і мозку, здатна попереджувати розвиток онкології та захворювань суглобів.
  • Завдяки високому вмісту природного гормона лінгіна насіння льону є чудовою профілактикою раку грудей.
  • Містить селен, який є надзвичайно важливим для імунної системи, підвищуючи здатність організму протистояти вірусам та бактеріям.
  • Цей суперфуд б’є всі рекорди і за вмістом розчинної клітковини. Вона є запорукою гарного травлення та обміну речовин. Для тих, хто підтримує форму або хоче скинути вагу, це особливо важливо.

Обліпиха

  • Це, без перебільшення, ягода хорошого настрою. І не тільки через її життєрадісний колір, але й через високий вміст “гормону щастя” серотоніну. Вживання обліпихи зміцнює нервову систему. А це в наш час властивість №1.
  • Ягоди обліпихи є природним концентратом величезної кількості вітамінів. Важливо, що вони не втрачають своїх властивостей навіть після заморожування.
  • Високий вміст бета-ситостерина робить обліпиху чудовим профілактичним засобом проти атеросклерозу.
  • Плоди обліпихи мають сильний протизапальний ефект. Причому, застосовувати їх можна як внутрішньо, так і зовнішньо.

Шипшина

  • За вмістом вітаміну С шипшина в рази перевершує лимон. А отже, для боротьби із застудою та зміцення імунітету шипшина набагато ефективніша. А ще шипшина позитивно позначається на всіх окисно-відновних процесах в організмі.
  • Шипшина зменшує кількість холестирину в крові та допомагає попередити атеросклероз.
  • Шипшина – “кривава ягода” в найкращому сенсі. Високий вміст вітаміну К покращує згортуваність крові, вітамін Р зміцнює капіляри, а вітаміни В1 і В2 комплексно підтримують кровотворення.
  • Плоди шипшини покращують обмін речовин, сприяють виведенню токсинів та інших шкідливих сполук.

Кизил (дерен)

  • Містить велику кількість біологічно активних речовин, які нормалізують тиск та допомагають позбутися головного болю при різних захворюваннях.
  • За рахунок високого вмісту різноманітних вітамінів (у першу чергу, аскорбінової кислоти) сприяє зміцненню імунітету.
  • Регулярне вживання ягід кизилу у різному вигляді сприяє зміцненню стінок судин.
  • Кизил піднімає гемоглобін, покращує працездатність та має яскраво виражений тонізуючий ефект.
  • Регулює вміст цукру в крові, за рахунок чого особливо показаний при діабеті.
  • Незамінний для майбутніх батьків через високий вміст фолієвої кислоти.

Журавлина

  • Ще один лідер за вмістом вітаміну С та здатністю впливати на імунітет, протидіяти вірусам та бактеріям.
  • Наздвичайно високий вміст антиоксидантів попереджує передчасне старіння та появу онкологічних захворювань.
  • Високий вміст вітамінів групи В робить журавлину ліпшим другом нервової та серцево-судинної систем. Саме ці вітаміни особливо важливі для здатності справлятися зі стресами, депресіями та підвищеними емоційними навантаженнями.
  • В журавлині міститься більше йоду, ніж в інших ягодах та плодах. А це означає, що журавлина здатна підтримувати роботу щитовидної залози.

Залишити відповідь