Згідно даних громадської організації Органік Стандарт станом на 2022 рік, в Україні налічується близько 473 підприємств різної форми власності зі статусом органічного виробництва і переробки.
Він зазначив, що враховуючи відсутність альтернативних роботодавців у сільській місцевості, органічні підприємства мають велике значення у створенні робочих місць. Їх роль як конкурентоспроможних роботодавців з високим рівнем інновацій є значущою для населення, що мешкає поруч, але особливо для молодих людей. Завдяки новоствореним робочим місцям, особливо у сфері переробки та маркетингу, вони знаходять роботу в своєму регіоні з гарними кар’єрними можливостями.
Сьогодні внутрішній споживчий ринок органічних продуктів в Україні продовжує розширюватись. Основними видами органічної продукції, яка виробляється в Україні є: молоко та молочна продукція, круп’яні і зернові вироби, борошно, пасти, насіння, овочі та фрукти, соки, напої, яйця, м’ясна продукція, прянощі та спеції, цукор, олія, морозиво та інша продукція, до якої входять хлібобулочні та макаронні вироби, мед, шоколад, чай та кава.
“До повноважень Мінагрополітики віднесено державну підтримку виробників органічної сільськогосподарської продукції. Міністерство забезпечує виконання цих функцій з 2021 року. Разом з тим необхідно відмітити, що завдяки розробленим під керівництвом Мінагрополітики та затвердженим на рівні обласних і місцевих рад Програм розвитку агропромислового комплексу оператори органічного виробництва отримали в минулому році підтримку з місцевих бюджетів”,- зазначив Ігор Віштак.
У 2022 році для виробників органічної продукції передбачена підтримка з Державного бюджету та з бюджетів місцевих рад.
З метою забезпечення виконання зазначеної норми наразі в Мінагрополітики на стадії розробки знаходиться проект постанови КМУ “Про Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки виробників органічної сільськогосподарської продукції”.