Актуальні новини

Агросупровід у дії: від проблем із реалізацією до преміум-ціни на ягоду

Ягоди та овочі
СОК «Ягідний рай» - кооператив, який на власному прикладі показує, як об’єднання мікропідприємців можуть досягти гарних результатів завдяки спільній роботі та залученню фахівців у якості консультантів. Агрономи-консультанти ГС «Інноваційне фермерство та кооперація» розпочали співпрацю з кооперативом ще у 2021 році, і вже готові поділитись вагомими результатами спільної роботи.



«Для нас саме цей кооператив став першим великим ягідним проєктом з агросупровіду. - розповідає Світлана Жаглова, виконавча директорка ГС «ІФК», - На сьогодні до роботи підключено два консультанти спілки, що надають поради та контролюють процес виробництва на кожному з його етапів. Завдяки спільній роботі, на сьогодні кооператив вже може похвалитись продукцією високої якості, що дає змогу реалізовувати продукцію за цінами вище середньоринкових».

Протягом двох сезонів в онлайн та офлайн форматі представників кооперативу консультують агрономи-консультанти Ірина Кобринець та Антон Довганюк. За допомогою додатку «Агроном на долоні» виробники отримують покрокові рекомендації щодо поточних польових робіт, та надсилають у додаток звіти по кожному з етапів. Крім того, декілька разів протягом сезону фахівці відвідують господарство із моніторинговими місіями для більш ефективного корегування схеми захисту ягідних насаджень та системи живлення.

«За той період, протягом якого ми працюємо з кооперативом, суттєво покращився фітосанітарний стан насаджень, - зазначає Антон Довганюк, - втім роботи ще досить багато, адже ті ж плантації суниці садової вже вимагають більше уваги до живлення в силу свого віку».

На сьогодні кооператив вже активно співпрацює із переробними підприємствами і завдяки дотриманню всіх рекомендацій фахівців отримують більш високу ціну на сировину завдяки високій якості продукції.